det där med maten..

Taget från livsmedelsverkets hemsida:

Bara bröstmjölk till sex månaders ålder

Livsmedelsverket råder nyblivna mammor att, om möjligt, ge enbart bröstmjölk till spädbarn fram till sex månaders ålder, och först därefter komplettera med annan mat. Det är fördelaktigt om bröstmjölk utgör en del av kosten under hela första levnadsåret eller längre.

Tidigare råd har varit att introducera övergångskost när barnet är fyra till sex månader gammalt. Ändringen är en följd av en expertkonsultation i WHO:s regi 2001 och en därpå antagen resolution av Världshälsoförsamlingen.

Experternas avvägning

Experternas slutsats är en global folkhälsorekommendation. Enbart amning under de första sex månaderna medför många fördelar för såväl barnet som modern.

Svenskt övervägande

Livsmedelsverket har tillsammans med Expertgruppen i pediatrisk nutrition och i samråd med Socialstyrelsen och Socialdepartementet tagit följande ställningstagande:


"Den första tiden är bröstmjölken barnets bästa näring. De flesta barn klarar sig utmärkt på enbart bröstmjölk de första sex månaderna av sitt liv. Från ungefär sex månader bör amningen av näringsmässiga skäl kompletteras med annan föda, men det är fördelaktigt om bröstmjölken utgör en del av kosten under hela första levnadsåret eller längre."

Märkning

Sedan 1 oktober 1997 gäller inom EU att spannmålsbaserade livsmedel och barnmat för spädbarn och småbarn inte får rekommenderas för barn yngre än fyra månader. EU planerar att revidera det styrande direktivet. Den svenska expertgruppens hållning är att produkterna bör märkas som lämpliga från cirka sex månader, men tidigast från fyra månaders ålder.

Det där gör mig lite förvirrad för tillfället.. Lillebror ÄÄlskar verkligen att äta och hugger skeden innan de hunnit fram till hans mun. Han är en stjärna på att få i sig utan att kladda..
Det som förvirrar mig är att livsmedelsverket rekommenderar att man helammar i sex månader numera och därefter intruducerar mat för att skydda amningen. *gah*
Men Flisan hade jag varit idel tacksam för den rekommendationen men med Vincent, den lilla matlovern, tja.. han VILL ju för tusan börja äta!
Så vad göra?!
Jag tänker såhär att om han verkligen visar så tydligt att han vill så är det inte fel att låta honom äta ett mål per dag iallafall. Vi är lite försiktiga så att hans mage inte totalt ballar ur nu innan den är van såklart men sen.. Ett riktigt mål gröt på kvällen innan han somnar så vetigudarna om inte jag med får sova lite bättre också?!
Just nu är det nattis 19.30-20.00, amning kl 22.00, amning 02.00, amning 06-07.00 och i bästa fall en liten slummer till men för det mesta.. uppåhoppa mellan 6-7.
Funkar kalas och jag är helnöjd men det där målet kl 02.00 hade varit rätt skönt att slippa vilket kanske går om man proppar i honom lite gröt på kvällen. Gröten är verkligen god så jag förstår att han gillar den.. skulle själv helt klart kunna smaska i i mig en portion lite då och då helt ärligt!
Som sagt.. vad tycker ni.. finns det någon som läser med en åsikt isåfall är den välkommen!
0 kommentarer